nem post

Playback Színház

Sebestény Tibor

JÁTÉK A SZEREPEINKKEL...


Színházi önismereti műhely:

kreativitásunkat és hatóerőinket felébresztő technikák és helyzetgyakorlatok

a SZINTÉZIS Szabadegyetem szervezésében *SEBESTÉNY TIBOR* készségfejlesztő tréner vezetésével


A színjátszás és az intenzív érzelmi hatású szerepjátszó gyakorlatok segítenek abban, hogy még inkább önmagunkká válhassunk, magunkra találhassunk, s a játékokon keresztül bejuthassunk a hétköznapi „maszkjaink” mögé.

Mikor kicsik voltunk, akkor szerettünk „szituációs játékokat” játszani. Könnyen bújtunk bele a királylány szerepébe, majd gyorsan változtunk oroszlánná, ha úgy hozta kedvünk. Aztán a felnőttek mondták, hogy ne komolytalankodjunk. Ezt aztán olyan komolyan vettük, hogy egy idő után már nem is játszottunk. Magunkra vettük a komoly „szerepeinket” és kialakultak a „maszkjaink”.

 

     
   
     

 


Színjátszás közben sokat tanulhatunk arról, miért is viselkednek úgy mások, ahogy viselkednek, és betekintést nyerhetünk az emberek közötti folyamatok működésébe. Ezáltal az önmegismerés elősegítésén túlmenően növeljük magunkban a tőlünk jelentős mértékben különbözőnek tartott emberek iránti megértésünket, amelynek hatására fejlődhetnek emberi kapcsolataink.

A létrejött biztonságos légkörben kipróbálhatunk új, akár titkon vágyott, ritkán használt vagy a feledés homályába vesző szerepeket. Felszabadító tud lenni, ha teret engedünk azoknak a minőségeinknek, amiknek eddig nem mertünk.

A kétnapos műhely a „hagyományos” tréning módszereket ötvözi a „playback” improvizációs színház elemeivel és mozgásos, testtudati technikákkal. A tréningen az itt és most megközelítést alkalmazva, kapcsolatba kerülünk azzal, hogy mi mozgat bennünket. A személyes átgondolás és megosztás mellett a program fontos eleme az érzékszervek megtapasztalásán túlmenően a mozgás, ami segít támogatni a változást, a tréningen átéltek integrációját és mélyítését.


A kétnapos tréning célja, hogy segítse a résztvevőket:

  • a személyes hatóerejük növelésében
  • a mindennapi rutinok lebontása által a szunnyadó kreativitásuk felszabadításában
  • belső erők és energiák felszabadítása által az önelfogadásuk növelésében, ami segíti a többi emberhez való kapcsolódásukat
  • a spontaneitásuk fejlesztése által a váratlan helyzetekre való könnyebb reagálásban és a problémamegoldásban
  • saját maguk és mások működésének megértésében – ezáltal a konfliktusaik eredményesebb kezelésében és az asszertívebb viselkedésben.
     

A tréning vezetője
 

     
   
     SEBESTÉNY TIBOR vízépítőmérnöki diplomájának megszerzése után néhány évvel Nagy-Britanniában elvégezte a Manchester Business School MBA képzését.

Készségfejlesztő tréningeket, valamint – gestalt alapú – life és üzleti, valamint homeopátiás coachingokat tart.

Playback improvizációs színész és társulatvezető. „Gestalt a playback-ben” címmel workshopokat tartott többek között Moszkában és Szentpéterváron.
 

 

Mi a playback?

 

playback színház az improvizációs színház olyan formája, amely az interaktivitást, a történetmesélést állítja a színházi előadás középpontjába: a nézők hangulatokat, életérzéseket, történeteket, álmokat osztanak meg, amelyeket a társulat zene kíséretében improvizálva játszik el. Fontos szerepe van a játékmesternek, aki meghallgatva a történetmondót, segít a szereplők kiválasztásában, közvetít a nézők, a szereplők és a mesélő között.
Egyik gyökere Jakob L. Moreno Stegreiftheater-e, amely 192123 között működött Bécsben. Ebben a színházban személyes történetek elevenedtek meg. A színészek az elmondott történeteket improvizálva játszották el. Így a spontaneitás és a kreativitás visszatért a színpadra. Moreno ebből a kísérletéből fejlesztette ki aztán a pszichodráma gyógyító módszerét. 
Jonathan Fox 1975-ben új életre keltette Moreno színházi kísérletét. Megalapította az első playback színházat. Mára ez a műfaj közkedveltté vált, több száz ilyen színház működik szerte a világon. Használják a módszert oktatásban, üzleti életben, szórakoztatásban.