nem post

ThetaFeeling

Szabó Csilla Freya
 / 
2016. 01. 15.
A FÜGGŐSÉGBEN nem tudsz önmagad maradni, ugyanakkor a másik hiányát nem tudod elviselni, esetleg féltékeny is vagy, ha nincs veled. 
Honnan ismerjük fel ezt a fajta kapcsolatot?

1.TAGADÁS: - a felek (mindketten, vagy egyik) tagadja, hogy bármi baj lenne a kapcsolattal.Közben kiderülhet, hogy napokig nem szólnak egymáshoz, viccelődve célozgatnak a szex hiányára, de egyik sem mer szembenézni a tényekkel.
2.BŰNTUDAT, SZÉGYENKEZÉS van jelen, ami alacsony önértékeléshez, sőt önutálathoz vezethet.
3.ÁLDOZATNAK ÉRZIK MAGUKAT. Mindkét fél azt hangsúlyozza, mennyit ad a másiknak, mennyit dolgozik érte, míg az keveset ad, és nem támogatja.A társától együttérzést, megérzést, támogatást követel, és ha ezt nem érzi, haragszik, neheztel rá.
4. NINCS FEJLŐDÉS. Fejlődés helyett inkább közöny és stagnálás van. A felek ÉNKÉPE hanyatlik.
5. KONTROLL ÉS MANIPULÁLÁS. Félelemből, kétségek között egyik vagy mindkét fél folyamatosan manipulálja, kontrollálja a másikat.”Ha nem úgy viselkedsz, ahogy én akarom, elhagylak, nem adok több pénzt, nincs szex…” . Gyakori, hogy a kedvesség álcája alatt megteszel dolgokat, de valójában feltételekhez kötve, és ezáltal kontroll alatt tartava a másikat.
6. KONFRONTÁLÓDÁSI PROBLÉMÁK. Úgy véled nem szép dolog kifejezésre juttatni a haragodat, ezért lenyeled, elhallgatod a sérelmeket. És ez addig forrong benned, hogy végül egy semmiségen kirobban. Addig is egyik vagy mindkét fél duzzogva, félrevonulva hallgatnak, nem kommunikálnak egymással.
7. ELFOJTÁS. Amikor egy párkapcsolat azt jelenti számodra, hogy mindent fel kell adni, fel kell áldozni a másikért. Összeolvadni vele teljesen, és a saját igényekről lemondani. Ennek tipikus viselkedési formája, amikor nem megy el sehova a másik nélkül, és nem csinál nélküle semmit.
8. KRITIZÁLÁS. Az egyik fél folyamatosan kritizálja a másikat. Mindenben: hogy tölti el a szabadidejét, és miért úgy? Hogyan neveli a gyereket…stb.
9. BIZALOMHIÁNY. Mivel mindketten önértékelési problémákkal küzdenek, folyamatos a bizonytalanság. Őrizgetik és felemlegetik a régi hűtlenségeket. Úgy érzed, szükséges a folyamatos ellenőrzés, ami fullasztóvá, terhessé válik mindkét félnek.
10.HATALMAS ELVÁRÁSOK a másikkal szemben. „-Neked kellene boldoggá tenned engem…” „- Neked kell erősnek lenni…” „-Több pénzt kellene hoznod…” „-Szerethetnél jobban…”
A boldogságodért teljesen átruházod a felelősséget: „azt kellene tenned, amit mondok, hogy boldog legyek.”Ha az elvárások nem teljesülnek, elárultnak, becsapottnak, csalódottnak érzed magad. 
11. A SZEX MINT BÜNTETÉS VAGY JUTALMAZÁS. Általában női játszma: csak akkor van szex, ha a férfi/férj kiérdemli. 
12. ABŐSÉG HELYETT A HIÁNYBA VETETT HIT. Áthatja a szeretetet és a pénzügyi helyzetet is az állandó hiányérzet, a veszteségektől való félelem.
13. MEGHITTSÉG, SZERETET ÉS ELFOGADÁS teljes hiánya.
14. Nem beszélik meg az érzéseiket.
15. HAZUGSÁGOK. A felek rendszeresen hazudnak egymásnak.
16. A másik fél megmentésének az igénye, amit teljes mértékben összetévesztenek a szeretettel. Ezzel is alátámasztva a „nem hagyhatom el” érzését, mert „mi lesz vele nélkülem”?
17. Pszichoaktív szerek használata az üresség pótlására.
18. BEFUCCSOLT KREATIVITÁS. Folyamatosan csökken és leáll az alkotás, teremtés mindkét félnél, és kölcsönösen egymást hibáztatják ezért.

Nem kell, hogy minden pont jelen legyen a kapcsolatodban, ha csak néhány van, az is épp elég teher.
GYERE, OLDJUK! 
Azok építenek ki függő játszmákat, akik az ELHAGYÁS sérülésében szenvednek.
Hogy mi ez? Gyere, megbeszéljük, aztán változtatunk is rajta.
HOGY TELJES ÉRTÉKŰ, BOLDOG KAPCSOLATAID LEHESSENEK.

Hozzájárulás: 3.000Ft